Hoe kan ik eerder stoppen met werken?

Share on facebook
Delen
Share on google
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
hoe kan ik eerder stoppen met werken

Hoe kan ik eerder stoppen met werken? Deze vraag gaan we voor jou beantwoorden!
Vandaag (15 juni 2019) is het zogenaamde pensioenakkoord gesloten tussen alle belanghebbende partijen. Jij, als hardwerkende pensioen opbouwer werd hier in vertegenwoordigd door de vakbonden. Is het eerlijk, of juist niet? Wij vinden deze vraag wat minder relevant en kijken graag naar de mogelijkheden die wij hebben om ons eigen pensioen in de hand te hebben.

Pensioen, hoe zit dat nou eigenlijk?

De meeste bedrijven in Nederland hebben een pensioenvoorziening. Kort gezegd wordt een deel van jouw (bruto) salaris in een pot gestopt. De werkgever doet daar nog wat geld bij. Dit geld wordt beheerd door een pensioenfonds. Zij beleggen dit geld op verschillende manieren om dit te laten renderen. Jouw inleg en het rendement hierop wordt gebruikt om de huidige pensionado’s te betalen. Tegen de tijd dat jij met pensioen gaat moet jouw pensioen worden opgebracht door de premiebetalers van dat moment.
Bij het uitbetalen van jouw maandelijkse pensioen, betaal je een stuk minder belasting, dat is waar het echte voordeel in zit.

Helaas heb je geen vrije keus om aan een pensioenvoorziening mee te doen, dit bepaalt het bedrijft waar jij werkt.

hoe kan ik eerder stoppen met werken

Is mijn geld veilig bij een pensioenfonds?

Over het algemeen kun je wel stellen dat jouw geld veilig is, maar het hangt ervan af hoe je het bekijkt. In het verleden was het vooruitzicht heel rooskleurig, maar door allerlei redenen (bijvoorbeeld de voortdurende daling van de rente) hebben de pensioenfondsen hun prognoses naar beneden moeten bijstellen (terwijl jij steeds meer premie moet betalen!)

Je krijgt straks dus een stuk minder geld voor meer premie die je betaalt!

hoe kan ik eerder stoppen met werken

Krijg ik voldoende geld als ik met pensioen ga?

Als je vanaf je 25e hebt gewerkt, altijd pensioenpremie hebt betaald en doorwerkt tot de pensioengerechtigde leeftijd, is het over het algemeen prima te doen. Het hangt heel erg van het pensioenfonds en jouw werkgever af. Ook hangt het er vanaf of je veel werkgevers hebt gehad, en daarmee bij verschillende fondsen pensioen hebt opgebouwd.

De echte moeilijkheid begint als je eerder wil stoppen met werken. In dat geval betaal je niet je volle pensioenpremie en ga je eerder beginnen met de uitbetaling. Dit scheelt je over het algemeen heel veel geld, en dat kunnen veel mensen niet missen.

Kan ik dat niet zelf regelen?

Wij zijn ervan overtuigd dat dat kan!

Wij doen het als volgt:

  • Wij betalen zo weinig mogelijk pensioenpremie, het liefst niks
    Helaas is het bij veel werkgevers verplicht, dan kom je er niet onderuit
  • Wij sluiten geen extra verzekeringen af, dit kost alleen maar extra geld
  • Wij beleggen ons geld in goed renderende fondsen
    Dit levert niet alleen een goed rendement op, maar het kost ons ook geen belasting. Rendement op ons vermogen valt in box 3 en kost je alleen een percentage op jouw vermogen (rond de 1,2% op jaarbasis)
Pensioenfondsen doen niks anders dan wij, alleen hebben zij torenhoge kosten (directie, beleggingsadviseurs, externe bureaus, dure kantoren etc.) die onze fondse niet of nauwelijks hebben.
hoe kan ik eerder stoppen met werken

Een rekenvoorbeeld

Stel je bent 50 en je wil alvast sparen om eerder met pensioen te gaan.

Ons meest conservatieve investeringsmodel is arbitragetrading. Stel je legt daar € 10.000,- in.

Het gemiddelde rendement is ruim 3% per maand. Als je uitgaat van 3% en je laat al je geld staan dan is jouw vermogen na 10 jaar gegroeid tot bijna   € 350.000,-. Van dat bedrag kun je maandelijks toch een leuke aanvulling op jouw pensioen opnemen. 

Het mooiste is dat je over dit bedrag nauwelijks belasting betaalt!

Mocht je je geld wat risicovoller willen investeren, dan kan dit bedrag nog vele malen hoger uitvallen.

Wil je graag meer informatie, of heb je nog vragen neem dan gerust contact met ons op.

Meer posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *